FAN Kamp 2017

blog-image
“Een winnaar is een dromer die nooit opgeeft”. Een quote die weerspiegelt waar Football Academy Noah naar streeft. En dan hebben we het niet zo zeer over winnaars in het door ons zo gegeerde spel, voetbal, maar dan hebben we het over winnaars in het leven, in het omgaan met leeftijdsgenoten, in het verbeteren van de eigen levenskwaliteit, in het opbouwen van noodzakelijke kennis, … Met voetbal kan zoveel meer bereikt worden, dan spelvreugde alleen en daar willen we voor zorgen bij zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse kinderen. De kenners onder jullie hebben deze quote ongetwijfeld al herkend. Ze werd de wereld ingestuurd door een anti-apartheidsstrijder die dankzij zijn strijd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika kon worden. Hij schiep hiermee een precedent waarvoor we hem vandaag de dag nog steeds mogen danken. Bedankt, Nelson Mandela.

In de maand juli van 2017 trok een 20-koppige FAN-delegatie naar Mtubatuba, Zuid-Afrika om zulke dromers te zoeken en ze om te toveren tot winnaars. Stuk voor stuk dragen zij voetbal en Zuid-Afrika in het hart en zijn dus uitermate geschikt om onder leiding van de hoofdcoach van de delegatie een voetbalstage te geven.

De aanwezige FAN-delegatie

Op de eerste dag van de stage stapt de delegatie de auto in richting de lokale school waar de meerdaagse stage zal plaatsvinden voor een kennismakingsbezoek. Wat ze nog niet weten, is dat ze achteraf sprakeloos zullen terugkeren. Van zodra de auto’s de parking oprijden, stroomt een warme gloed van gelukzaligheid door de openstaande autoramen naar binnen. Uit elk raam op elk verdiep komen zwaaiende kinderhandjes naar buiten gevolgd door luide Zulu kreten.

Ontvangst door FAN-kinderen

Eenmaal binnen wordt de delegatie begroet met gezangen en dans. Johan neemt het woord en legt uit waarom ze daar zijn en waar het allemaal begon voor FAN, want ook dat is belangrijk om aan de kinderen mee te geven. Vervolgens volgt een vergadering met de Dreamfields begeleiders. Verwacht geen ergonomische bureaustoelen en een beamer, maar een Zuid-Afrikaans klaslokaal open ramen, een harde vloer en de heerlijke geur van de natuur. En daar zijn we meer dan tevreden mee. Dreamfields is een de lokale liefdadigheidsorganisatie waar FAN mee samenwerkt, zij zorgen er mee voor dat de lokale werking vlot verloopt. Tijdens deze vergadering zullen de begeleiders het programma voor de komende dagen uitleggen, terwijl de hoofdcoach van de FAN-delegatie over het verloop van de trainingen gaat.

Dreamfields begeleiders

FAN-delegatie

Hoofdcoach met Dreamfields begeleiders

De delegatie keert overweldigd huiswaarts en heeft een motivatie boost gekregen die het nog nooit kreeg. ’s Avonds roept de hoofdcoach de andere coaches bij elkaar om de verschillende technische oefeningen te overlopen. En dan is het tijd voor iedereen om zich een weg te banen tussen impala’s en zebra’s naar een broodnodige nachtrust, want morgen wordt een belangrijke dag…

Luidkeels en vol energie schreeuwen verschillende kinderen het uit van vreugde terwijl ze met hun voet op de grond stampen. De frisgewassen delegatie staat ondertussen met open mond te kijken naar de Afrikaanse dans waar deze Zuid-Afrikaanse jongens en meisjes allemaal zo fier op zijn. Het is hun manier om FAN te bedanken voor wat ze al betekend heeft en voor wat ze nog allemaal zal verwezenlijken de komende dagen en in de toekomst. En na dit emotionele moment worden de kinderen in groepen opgedeeld en kan de stage werkelijk beginnen. Elke FAN-coach krijgt een groepje en hier gaan we.

Trainingssessie

Trainingssessie

Met handen en voeten doen de coaches hun uiterste best om de taalbarrière te overwinnen en hun groep te motiveren. Dat laatste bleek al snel in orde te zijn. Tijdens één van de sessies kwam er een verlegen jongen naar één van de FAN-coaches en nam alle moed bijeen om te vragen waar hij al de hele dag mee zat. “Coach, kan je me alstublieft leren hoe ik moet voetballen, want dat is mijn droom”. Een sprakeloze coach en nog harder gemotiveerde voetballer later zitten de volgende dag de technische sessies erop. De kinderen willen laten zien wat ze kunnen en nemen het tegen elkaar op in een mini-tornooi en meteen is duidelijk dat ieder van hen, de kans wil grijpen die hen gegeven wordt en het beste van zichzelf wil laten zien. Uiteraard kan een wedstrijd van de FAN-delegatie waar alle kinderen vol bewondering naar keken, niet ontbreken.

Wedstrijd door FAN-delegatie

Na een aantal dagen intensieve maar voldoenende stage, zit het erop. De kinderen moeten terug naar de harde realiteit, maar met één verschil. Ze hebben het eerste puzzelstuk van hun droom gekregen, en waar we bij Football Academy Noah rotsvast van overtuigd zijn, is dat elk van deze dromers ooit een winnaar wordt.